Zuivelconcern FrieslandCampina boekt 149 miljoen euro verlies

23 februari 2024
Producenten coöperaties

Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft een zwaar jaar achter de rug. In 2023 werd een verlies geleden van 149 miljoen euro. Een jaar eerder behaalde het bedrijf nog een winst van 292 miljoen euro.

Het koopkrachtverlies van consumenten door de hoge inflatie speelde FrieslandCampina parten. Niet alleen werden er minder zuivelproducten verkocht, ook de winstmarges op die producten daalden.

FrieslandCampina is een coöperatie met als leden zo'n 15.000 melkveehouders in Nederland, België en Duitsland. Zij krijgen een garantieprijs voor hun melk. Het verschil tussen die garantieprijs en wat FrieslandCampina voor zuivelproducten kan vragen aan consumenten is volgens het bedrijf een van de oorzaken van het verlies. Met het oog op de tegenvallende resultaten begon FrieslandCampina halverwege 2023 met een ingrijpende reorganisatie. Daarvoor werd 136 miljoen euro opzijgezet. Ook die eenmalige kosten dragen bij aan het verlies. Door de reorganisatie verdwijnen wereldwijd 1800 van de 22.000 banen. In Nederland schrapt het bedrijf 900 banen. FLC verwacht in Nederland en België een concurrentiestrijd tussen zuivelconcerns bij de inkoop van melk.

"Het is heel waarschijnlijk dat de melkproductie zal blijven dalen. Voor ons als coöperatie betekent dit dat we ons best moeten doen om zo aantrekkelijk mogelijk te blijven", zei Van Karnebeek in een toelichting op de jaarcijfers. "We moeten interessanter zijn dan alternatieven in een competitievere markt."

Bron: nos.nl en zoetemeersdagblad.nl