Festival van de coöperaties

Festival van de coöperaties #coopsday
Festival van de coöperaties BelOrta
Festival van de coöperaties
Festival van de coöperaties #coopsday
Festival van de coöperaties BelOrta
Festival van de coöperaties
06 juli 2024 11:00 - 17:00
Alle coöperaties

Save the date

Op zaterdag 6 juli verwelkomen we Cera-vennoten en hun gezin bij de coöperatie BelOrta in Sint-Katelijne-Waver.

Diverse coöperaties zetten er zich op informatieve, maar vooral ook leuke en lekkere manier in de kijker. Het is dan immers de Internationale Dag van de Coöperatie. Samen met de 3 miljoen andere coöperaties en hun meer dan een miljard vennoten wereldwijd vieren we dan feest. Wij met Cera organiseren voor de eerste maal het ‘Festival van de coöperaties’.

Tickets voor deze leuke en interessante familiedag kunnen Cera-vennoten binnenkort kopen via Cera Voordelen

Leer 15 verschillende coöperaties al proevend, belevend en spelenderwijs kennen!

Waarom?

Omdat we met Cera inzetten op coöperaties voor hun sterke maatschappelijke en economische meerwaarde. We ondersteunen coöperaties via advies en vorming maar ook via vennotenvoordelen met coöperaties. Op het Festival leer je de verhalen achter deze coöperaties op een plezante manier kennen.

Ontdek hieronder welke coöperaties deelnemen en wat ze op 6 juli aanbieden:

 

coöperatie Acco

Acco (Academische Coöperatie) is er sinds 1960, door en voor studenten. Hun doel: studiemateriaal betaalbaar en toegankelijk maken voor studenten maar ook voor de levenslang lerenden. Sindsdien is Acco gegroeid en gespecialiseerd in de creatie, productie en distributie van mooie educatieve en wetenschappelijke publicaties. Dankzij de Acco-vennoten kunnen de prijzen laag blijven. Je investeert dus niet alleen in jezelf, maar ook in studenten die het minder breed hebben.
Kom langs om bij te leren over Acco terwijl je snuistert in ons boekenwinkeltje of draai aan ons Rad van Fortuin en maak kans op fantastische prijzen zoals gratis boeken en exclusieve kortingen!


BelOrta is een echte coöperatie in hart en nieren – van, voor en door telers. Meer dan 1.200 telers en 500 collega’s werken hecht samen met één doel voor ogen: jou elke dag opnieuw topkwaliteit en smaak in groenten en fruit bieden.
Op het Festival kan je letterlijk van hun producten proeven: aan hun Foodtruck krijg je 2 hapjes met zomergroenten en zomerfruit. Je leert het ganse verhaal achter de coöperatie en de veiling kennen. Altijd al eens willen weten hoe dat werkt zo’n klokveiling, dan is dit jouw moment!

coöperatie BelOrta
BRS

Heerlijke koffie, lekkere chocolade, zachte schoonheidsproducten op basis van karité…. Al deze producten zijn er dankzij vele boeren en rurale ondernemers in het Zuiden. Wist je BRS VZW een gespecialiseerde organisatie is van Cera en KBC om deze boeren te ondersteunen? BRS (de Belgische Raiffeisenstichting) geeft vorming en advies aan de spaar- en kredietcoöperaties waar deze boeren en rurale ondernemers terecht kunnen om hun bedrijfjes te financieren.
Kom kennismaken met deze ondernemers en hun producten op de stand van BRS. Speel er het levensgrote elektrospel en ontdek welke ‘zuiderse’ producten wij bijna dagelijks gebruiken. Geniet hier ondertussen van een heerlijk kopje koffie van koffiebrander Ray & Jules met een stukje cake van Content. In deze koffie proef je de zon want Ray & Jules, die vaak samenwerkt met coöperaties van koffieboeren, is de eerste industriële koffiebrander die koffie brandt op 100% zonne-energie.

Met 400.000 enthousiaste vennoten is Cera de strafste en warmste coöperatie van het land. Als coöperatie realiseren we samen drie doelen: als hoofdaandeelhouder verankeren we KBC Groep lokaal en geven Cera-vennoten uitzicht op een aantrekkelijk dividend; we zorgen voor unieke vennotenvoordelen en beleving via groepsaankopen en unieke evenementen die de waarden van Cera uitdragen ; we gaan voor positieve impact in de samenleving rond 3 ambities. Een van deze ambities is om sterke coöperaties te realiseren via vorming, advies en coaching van coöperaties. We ondersteunen ook coöperaties via vennotenvoordelen.
Kom langs op onze stand en stel de vragen die je hebt over Cera en over coöperatief ondernemen. We tonen jou ook graag onze e-learning en vlogs over coöperaties.
Of kom dan gewoon langs om te proeven van een lekkere wijn van de Belgische coöperatie Vin de Liège. Deze burgercoöperatie bestaat sinds 2010 en heeft ondertussen 12 ha bio-druiven. 

coöperatie Cera
coöperatie Content

Je herkent het vast: thuiskomen met een tas vol boodschappen en na het uitpakken is je vuilnisbak voller dan je voorraadkast. In Leuven bindt Content, de coöperatie van klanten, werkers en leveranciers al 10 jaar de strijd aan met overbodige verpakkingen. Bovendien proberen ze zoveel mogelijk lokaal te kopen rechtstreeks bij de boer. En zien ze hun winkel graag als een ontmoetingsplek waar ze ook workshops organiseren met een bar en eetplek.
Kom langs op hun stand, proef van een hapje en krijg tips om afvalvrij te leren leven in je keuken of badkamer.

Gageleer, dat is Kempense volmout biobier! De coöperatie Gageleer combineert een passie voor bier met een passie voor natuur. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met gerst van lokale biolandbouwers en met gagel, geoogst in Kempense natuurgebieden. Maar er is meer: de winsten van Gageleer worden gebruikt om natuurgebieden te verwerven of om activiteiten te steunen die bijdragen tot behoud van onze natuur.
Wil je proeven van de middeleeuwse smaak van een echte Gageleer? Kom dan zeker langs deze proef- en drankstand met hun bierassortiment, waarvan 1 non-alcoholisch. Je krijgt een eerste proevertje, voor kinderen is er een biologisch sapje. En koop een echte Gageleer in geschenkverpakking voor de thuisblijvers!

coöperatie Gageleer
coöperatie Klimaan

Ook in Vlaanderen nemen mensen zoals jij het heft in eigen handen. Ze verenigen zich in REScoops, burgercoöperaties voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Klimaan is een REScoop in de regio van Mechelen. Naast hernieuwbare energieproductie werken ze aan een meer duurzame en sociaal inclusieve wereld. Een van hun projecten is Klimavelo: iedereen die - permanent of tijdelijk - minder mobiel is, kan beroep doen op de fietsriksja's van Klimavelo.
Kom zeker langs om kennis te maken met Klimaan én met de Klimaanwagen en de riksja's van Klimavelo! Je kan er ook al je vragen stellen over hernieuwbare energie, de installatie van PV’s enz. En een testritje maken met de riksja of de wagen.

Herinner je je de laatste keer dat er iemand jou heeft voorgelezen? Neen? De hoogste tijd om hier nog eens van te genieten. Rep je naar Het Lezerscollectief! Samen Lezen is meer dan voorlezen, het is een unieke vorm van genieten van een kortverhaal of gedicht in kleine groepjes. En ook zelf op verhaal komen door erover te mogen vertellen.
Passeer zeker langs Het Lezerscollectief en pik een korte sessie Samen Lezen mee. Er zijn sessies voor kinderen (met hun ouders) en voor volwassenen. Risicowaarschuwing: misschien word je na deze leeservaring zelf graag leesbegeleider. Je krijgt alleszins info over het project ‘Jouw verhaal telt’ waar ook Cera partner van is! Is het niet voor jou, dan ken je vast iemand om de info aan door te geven.

coöperatie Lezerscollectief
coöperatie Milcobel

Milcobel, dat is passie en vakmanschap van 1.600 melkveehouders die de krachten bundelen in een coöperatie met een rijke traditie maar met de blik op de toekomst. Milcobel verwerkt jaarlijks 1,3 miljard liter melk tot producten van topkwaliteit. Wist je dat Milcobel een van Europa’s grootste mozzarellaproducenten is? Wist je dat de Bruggekazen in jouw supermarkt geproduceerd worden door Milcobel?
Kom het ontdekken én proeven aan de stand van Milcobel. Volg de weg van de melk via een virtueel bedrijfsbezoek met VR-brillen, video’s en tekst en uitleg over hun productfolio. En de kers op de taart, of beter gezegd de mozzarella op de pizza: een demo pizza bakken!

Nubo, een coöperatie van bijna 1.000 vennoten die opnieuw controle willen over hun online diensten. Vind jij het aanvaardbaar dat je voortdurend bekeken wordt wanneer je online diensten gebruikt? Dat je gevolgd wordt en dat je gedrag geanalyseerd wordt? Nubo neemt onze waardigheid als mensen terug in eigen handen: onze berichten, gewoontes, documenten, reisroutes en andere gegevens zijn geen materialen om te exploiteren.
Op het Festival maak je kennis met Nubo, ontdek je wat de problemen en oplossingen zijn en kunnen zowel kinderen als volwassen deelnemen aan een spel/animatie rond internet en privacy.

coöperatie Nubo
coöperatie Parlangi

De coöperatie Parlangi bouwt bruggen tussen mensen van verschillende generaties, culturen, nationaliteiten en achtergronden om kwaliteitsvoller te leren en leven. Parlangi-mentors helpen anderstaligen om Nederlands te leren in één-op-één-videogesprekken. Via Parlangi haal je de wereld in huis.
Kom langs op de stand van Parlangi en leer ‘parlangiën’ = een één-op-één-videogesprekje met een anderstalige junior die Nederlands wil oefenen. Nog niet helemaal duidelijk? Lees meer in dit artikel.

In 1984 sloegen enkele drankenhandelaars uit de Antwerpse en Limburgse Kempen de handen in elkaar. Het resultaat: de ondernemingencoöperatie Prik & Tik, vandaag goed voor bijna 100 aangesloten zelfstandige handelaars met hun eigen drankenwinkel. Via hun coöperatie zorgen de handelaars-vennoten samen voor een uitgebreid en competitief drankenassortiment en sterke en vernieuwende concepten. Voor de consument wil Prik & Tik de eerste keuze zijn door een volledig assortiment aan te bieden met aantrekkelijke promo’s.
Quali Drinks, trotse Prik & Tik coöperant uit Mechelen zorgt op ons Festival voor water en frisdrank.

coöperatie Prik & Tik
coöperatie Rinsing You

Rising You is een sociaal ondernemende coöperatie met een ruim aanbod aan activiteiten, waarbij het faciliteren van de integratie van nieuwkomers centraal staat. Gegroeid vanuit het concept om klimmers op te leiden tot hoogtewerkers (schilders van hoogspanningsmasten, monteurs van zonnepanelen, telecomtechniekers, etc.), bieden ze vandaag een rijk aanbod aan sporten (naast klimmen ook fitness, voetbal en yoga) en opleidingen (van grondwerker over glasvezellasser tot asbestverwijderaar of industrieel reiniger). Hun locatie in Antwerpen fungeert als thuishaven waar nieuwkomers 7/7 welkom zijn. Ze baten er ook een klimzaal uit waar iedereen welkom is en die ze bemannen en -vrouwen met nieuwkomers. Via vrijwilligerswerk of betaald occasioneel werk leren zij Nederlands en onze werkcultuur, ontwikkelen ze hun competenties en zetten ze hun eerste stappen richting werk.
Kom zeker eens langs op hun stand tijdens het Festival. Jong en oud kan er klimmen op de klimmuur, onder begeleiding van Rising You. En zo leer je al klimmend deze straffe coöperatie kennen.

Rokko is de jongste coöperatie op dit Festival met een ambitieus doel. Rokko wil samen een zachte, feministische, queer en radicale plek creëren, om op adem te komen, te ontdekken, te lezen, nieuwe vrienden te maken en te durven hopen. Rokko is een boekhandel en koffiebar. Niemand van de jonge oprichters van deze coöperatie zou deze alleen kunnen starten. Maar samen, als coöperanten delen ze de kosten, inspanningen en risico's. Ze kiezen voor zelforganisatie, gelijkwaardigheid en solidariteit.
Kom zeker langs om kennis te maken. Ze brengen een boekenselectie aangepast voor kinderen en volwassenen uit hun aanbod mee en voorzien informatie over hun coöperatie.

coöperatie Rokko

Blijf op de hoogte van de coöperatieve wereld

Abonneer je op onze nieuwsbrief Cera Coop News