Vorming & ontmoeting

Cera heeft een eigen vormings- en ontmoetingsaanbod. Een woordje uitleg bij onze 'Coop Activiteiten' vind je hieronder. Bekijk onze agenda voor de datums. Of nog makkelijker: abonneer je op Cera Coop News, onze nieuwsbrief. Dan brengen wij jou op de hoogte.

Daarnaast werken wij graag op maat van jouw organisatie en/of sector een lezing, workshop of opleiding uit. Zo gaf Cera al sessies rond volgende topics voor coöperaties:

  • introductie coöperatief ondernemen
  • ik ben lid/werk binnen een coöperatie, wat betekent dat?
  • samenwerken: waarom - rond welke kernactiviteiten, succesfactoren en valkuilen - en hoe - verschillende juridische mogelijkheden
  • financieel beleid
  • vennotenmanagement en communicatie (ledenbetrokkenheid)
  • goed bestuur
  • bestuursaansprakelijkheid
  • duurzaamheidsrapportering

Dit kan zowel als incompanytraining bij een coöperatieve onderneming voor de vennoten, bestuurs- en/of personeelsploeg, als voor een open groep binnen onderwijs, middenveld-, als ondernemersorganisaties etc. Een beeld van enkele uitgevoerde opdrachten.

Meer info over ons ons aanbod van incompanytrainingen vind je in deze folder.

Interesse? Contacteer ons voor meer informatie, een afspraak of offerte.

Dienstverlenervoordekmo-p-828x240.pngSubsidie voor Cera Coopburo-opleidingen via kmo-portefeuille

U kan als Vlaamse kmo of zelfstandig ondernemer steun ontvangen van de Vlaamse Overheid voor onze opleidingen en adviesdiensten. Het steunbedrag is afhankelijk van de grootte van uw onderneming. Kleine ondernemingen krijgen een maximale jaarlijkse totaalsubsidie van 10.000 euro, het steunpercentage bedraagt 40%. Middelgrote ondernemingen kunnen jaarlijks maximaal 15.000 euro via de kmo-portefeuille krijgen, met een steunpercentage van 30%.

Wil je weten of uw onderneming in aanmerking komt? Contacteer ons.

Voor algemene informatie over de kmo-portefeuille kan je terecht op www.kmoportefeuille.be.


Coop Activiteiten

Cera Coop Workshop: introductie starten met een coöperatie

Heb je een - pril - idee om een coöperatie op te starten (of om te vormen)? Dan is deze workshop zeker iets voor jou. In 3 uur krijg je niet alleen een stevige introductie in coöperatief ondernemen, maar kan je je idee ook voorleggen aan de andere deelnemers. Er zijn meestal 1 à 2 personen van 4 tot 8 projecten aanwezig. Indien je dit wenst, starten we daarna met een individuele begeleiding.

Data en meer informatie vind je onze kalender.


Cera Coop Explore: bezoek aan en uitwisseling met een binnenlandse coöperatie

We piepen over het muurtje bij een Belgische coöperatie. Laat je inspireren en deel je ervaringen. De ideale gelegenheid om je deskundigheid te vergroten, de uitdagingen binnen jullie coöperatie te 'pitchen' en je netwerk te verbreden. Zo brachten we al een bezoek aan BeauVent cvba, SWIFT cvba. en Malempré.

Data en meer informatie vind je in onze kalender. Heb je suggesties voor een Cera Coop Explore? Laat het ons weten!


Cera Coop Tour: buitenlands bezoek en uitwisseling met één of meerdere coöperaties in een regio

We trekken met een beperkte groep over de grenzen. We bestuderen één type, case of verschillende coöperaties in een regio. Een boeiend meerdaags programma dompelt je helemaal onder in de coöperatieve sfeer, brengt je bij Coop-experten uit het buitenland en levert je nieuwe inzichten, en nieuwe contacten uit binnen- en buitenland. Zo bezochten we o.a. Mondragon, 's werelds grootste groep werkerscoöperaties, coöperaties die actief zijn in de (korte keten) voedingssector in Rijsel, de energiecoöperaties in Duitsland en Canadese coöperaties tijdens de International Summit of Cooperatives in Quebec. In 2017 bezoeken we Nederlandse zorgcoöperaties.

Data en meer informatie vind je in onze kalender. Heb je suggesties voor een Cera Coop Tour? Laat het ons weten!


Cera Coop Break: discussie rond een coöperatief thema

We gaan in gesprek over een coöperatief thema. Iedereen die hierin geïnteresseerd is en hierover wil discussiëren is welkom op de Coop Break. Meestal gaat dit door in Brussel. We proberen immers internationale sprekers te strikken.

Data en meer informatie vind je in onze kalender


Cera Coop Session: opleiding rond coöperatieve competenties

Leden van verschillende coöperaties komen samen om in de diepte te werken rond specifieke competenties die van pas komen in het begrijpen en sturen van hun coöperatie.

Data en meer informatie vind je in onze kalender


Cera Coop Intro: laagdrempelige kennismaking

We laten je op een heel laagdrempelige en aangename manier kennis maken met het coöperatieve ondernemingsmodel. We gaan telkens op zoek naar een interessante en inspirerende coöperatieve locatie. Zo waren we al te gast bij Het Hinkelspel en Ecopower.

Data en meer informatie vind je in onze kalender


Cera Coop Event: inspiratie- en netwerkmoment

Een informatie-, inspiratie- en netwerkmoment voor coöperatieve ondernemers, geïnteresseerden, organisaties en beleid.

Data en meer informatie vind je in onze kalender.