Nieuws

“Wat kost onze coöperatie nu echt?” (bron: vilt.be)

In het voorwoord van REO Actueel, het tweemaandelijks bedrijfsblad van de REO Veiling, blikt voorzitter Rita Demaré terug op de Pano-reportage ‘Boerenbedrog’ waarin de werking van de veilingen op de korrel werd genomen. “Om de werkelijke marktmechanismen te ontleden is meer nodig dan oppervlakkige journalistiek”, schrijft ze. Tijdens de algemene vergadering van de REO Veiling werd uitvoerig ingegaan op de werking en de kosten van de coöperatie. “80 procent van de GMO-inkomsten van de REO Veiling in 2017 kwamen rechtstreeks ten goede van de individuele land- en tuinbouwbedrijven.”

“Ik begrijp echter niet dat in de Pano-reportage met heel weinig kennis van zaken geschoten werd op de Vlaamse groente- en fruitcoöperaties. Om de werkelijke marktmechanismen te ontleden is meer nodig dan oppervlakkige journalistiek.” Volgens Demaré werd tijdens de algemene vergadering van de REO Veiling uitvoerig en transparant ingegaan op de werking en de kosten van onze coöperatie.“De totale GMO-inkomsten in 2017 van REO bedroegen 7,54 miljoen euro. Een snelle berekening leert dat 80,90 procent van onze GMO-inkomsten in dat jaar rechtstreeks ten goede kwam van de individuele land- en tuinbouwbedrijven.”

De algemene vergadering boog zich ook over de kosten die doorgerekend worden aan de producent. “De gemiddelde veilingcommissie lag tijdens het voorbije jaar op 2,39 procent. Over de voorbije vijf jaar daalt de gemiddelde veilingcommissie met 0,03 procent per jaar. De bijdrage van alle REO producenten aan de veilingwerking bedroeg in 2017 netto 2,38 miljoen euro. Rekening houdend met een totale omzet groenten van 175,30 miljoen euro betekent dit een netto bijdrage van de producent aan de veilingwerking van 1,36 procent op de jaaromzet van 2017”, klinkt het.  


Dit nieuwsbericht is verschenen op dinsdag, 05 juni 2018.