Nieuws

Verwarmen we onze gebouwen via coöperatieve warmtenetten? (bron: hieropgewekt.nl)

In Denemarken zijn coöperatieve warmtenetten heel gebruikelijk. In Nederland, maar ook in België, zoeken we naar mogelijkheden voor meer draagvlak.

In België hebben we een coöperatief warmtenet: in Malempré. We bezochten het in 2015 via een Coop Explore. In Duitsland zijn er meer: We bezochten er in 2016 2 via onze Coop Tour.

Er liggen dus kansen voor coöperatieve warmte. Echter, de situatie is hier anders. Siward Zomer, directeur van brancheorganisatie ODE DecentraalNeerland , legt uit wat er in Nederland volgens hem zou moeten gebeuren én wat we zouden kunnen leren van de Denen.

Siward Zomer: "Warmtenetten hebben altijd een monopolie positie. Je kunt als afnemer niet zomaar een ander warmtenet kiezen. Dit betekent dat zeggenschap van afnemers onontkoombaar is. Daarnaast liggen er kansen voor optimalisatie. Woningen moeten zuiniger worden. Een warmtebedrijf is niet de eigenaar of bewoner van die woningen. Wanneer bewoners samen eigenaar zijn van een collectief warmtenet, hebben ze wel baat bij het naar beneden brengen van hun warmtevraag. Wanneer distributie, productie en consument gesplitst zijn, werkt dat niet zo. Voor dat samen eigenaar zijn, is de coöperatie vervolgens een handige rechtsvorm.

Een hele belangrijke reden waarom warmtecoöperaties in Denemarken zo populair zijn geworden is, is de wetgeving. In de wet staat dat er op warmte niet meer dan 5% winst gemaakt mag worden. En wat blijkt, voor 5% rendement komen marktpartijen niet hun bed uit.

En ook een belangrijk leerpunt: het gaat mensen niet alleen om de prijs. Het gaat ook om zekerheid van kosten. Het Deense EBO Consult, een andere deelnemer aan REScoopPlus, geeft aan het aanbod aan woningeigenaren voor een coöperatief warmtenet in Denemarken gemiddeld €7000,- kost  


Dit nieuwsbericht is verschenen op vrijdag, 23 februari 2018.