Nieuws

Verkoop Eneco: kan burgercoöperatie € 2.7 miljard verzamelen? (bron: standaard.be)

Dinsdagavond wordt duidelijk hoe de kaarten liggen voor de verkoop van het Nederlandse energiebedrijf Eneco. Tegen dan hebben de gemeenteraden van alle 53 gemeentelijke aandeelhouders zich uitgesproken over het al dan niet verkopen van hun aandelen in het bedrijf.

Maar nu al staat vast dat tussen de 25 en 30 procent van de gemeenten gekant is tegen de plannen om een kandidaat-koper voor Eneco te zoeken.

Het wordt deze week uitkijken of ze willen doorgaan met de verkoop van hun Eneco-aandelen. En zo ja, op welke manier.

Siward Zomer, spreekbuis van de hernieuwbare energiecoöperatieve beweging in Nederland meldt dat de voorbereiding van een maatschappelijk overnamebod op Eneco de komende dagen officieel in gang wordt getrokken met de oprichting van Enecoöperatie. ‘Deze nieuwe coöperatie moet de komende maanden concreet werk maken van een overnameplan.’ Hij schat dat de komende maanden 2,7 miljard euro verzameld moet worden voor zo’n overname.

Of dat voor de coöperatieve beweging een haalbare kaart is? Zomer zelf heeft er goede hoop in. Het ligt in de bedoeling hernieuwbare energiecoöperaties uit heel Europa en hun vennoten erbij te betrekken.

Een van de sterkhouders bij de hernieuwbare energiecoöperaties is het Belgische Ecopower. Dirk Vansintjan, medestichter en bestuurder van Ecopower en voorzitter van de Europese federatie van hernieuwbare energiecoöperaties Rescoop.eu, stak enkele maanden niet onder stoelen of banken dat de lat hoger moet worden gelegd. ‘We moeten een versnelling hoger schakelen als we een vooraanstaande rol willen spelen in hernieuwbare energie in Europa.’

De hoop van Siward Zomer is dat hernieuwbare energiecoöperatieven de krachten kunnen bundelen met pensioenfondsen en banken voor een bod.  


Dit nieuwsbericht is verschenen op dinsdag, 31 oktober 2017.