Nieuws

'Tomeco, een coöperatie binnen de coöperatie Hoogstraten’ (bron: agf.nl)

Enkele jaren geleden sloegen vier telers de handen in elkaar om samen te werken en richtten Tomeco op. "Kort samengevat is Tomeco een coöperatie binnen een coöperatie, Veiling Hoogstraten” vertelt Tom Lefevre van Hortipower in Merksplas.

Hij geeft aan dat ze als Tomeco puur met de productie en het verpakken bezighouden en niet met de marketing en verkoop. "Wij laten dat onderdeel aan de veiling over. Producenten zijn gespecialiseerd in de teelt, zij in het naar de markt brengen. Zo simpel is het. De samenwerking met Hoogstraten is nauw en ons doel is om de coöperatie sterker te maken.

Bijna 100% van onze tomaten worden bemiddeld. Zo leveren we jaarrond aan verschillende supermarkten. De producten worden vermarkt onder het Hoogstraten label in binnen- en buitenland. De vraag van retailers groeit, die kun je alleen nog maar als groep beantwoorden. Supermarkten kloppen eerder bij grote partijen aan, omdat ze dan verzekerd zijn van aanbod.

Het grootste deel van wat we produceren is verkocht op voorhand. Dit betekent dat er voor ons product prijsafspraken worden gemaakt en de prijzen die we ontvangen ook vrij stabiel zijn. We zijn minder afhankelijk van de fluctuerende marktsituatie." Hij vindt bemiddeling op lange termijn positiever. "Natuurlijk zijn er regelmatig hoge dagprijzen, maar als je over enkele jaren gaat kijken zijn er ook regelmatig momenten waar de prijs bizar laag is. Wij kiezen liever voor stabiliteit. Jaarrond leveren tegen aanvaardbare prijzen."

Bij Tomeco kunnen zich ook andere producenten aansluiten. "We vinden het belangrijk dat ze zich kunnen vinden in onze doelstellingen en dat het klikt. We staan open voor samenwerkingen, dus verwachten ook dat er op termijn meerdere telers onder Tomeco zullen vallen. Wij geloven in coöperaties.."

De mogelijke fusie tussen Hoogstraten en BelOrta bekijkt Tom positief en sceptisch. "Dit kan natuurlijk enorm positief uitpakken met een groot blok naar de retail toe. De neuzen binnen beide partijen moeten natuurlijk wel dezelfde richting uit staan, anders heeft het geen toekomst. Alleen dan kun je er samen voor gaan..."Dit nieuwsbericht is verschenen op vrijdag, 05 mei 2017.