Nieuws

Platformcoöperaties: sharing zonder uitbuiting (bron: fd.nl)

Dominante deeleconomieplatformen als Uber, Amazon’s Mechanical Turk en Airbnb bieden een fantastische gebruikerservaring, ongekend gemak en een behoorlijk prijsvoordeel. Maar in feite wordt er bar weinig gedeeld, stelt David Langley. Hij onderzoekt Internet, Innovatie en Strategie bij TNO en de Rijksuniversiteit Groningen.

Binnenkort worden ook andere sectoren overgenomen door soortgelijke digitale platformen, zoals eerstelijns gezondheidszorg, onderwijs, voedseldistributie en wie weet wat nog meer. Is Nederland in staat om deze foute vorm van deeleconomie tegen te houden? Of wachten we op de genadeklap?

Sinds kort bestaat zo’n alternatief: de digitale platform-coöperatie. Deze nieuwe vorm van digitale bedrijfsvoering maakt gebruik van dezelfde internet-gebaseerde 'motor' als de uitbuiters, maar zet het dan op een sociale manier in.

Ik geloof dat de enige manier om deze parasieten tegen te werken is door met ze te concurreren. Het verschil is namelijk dat digitale platform-coöperaties worden bestuurd door en voor meerdere stakeholders. Ouderwetse coöperatieven lukten vaak niet omdat het moeilijk bleek om ze eenduidig en met daadkracht aan te sturen. Maar digitale platformen en de bijkomende algoritmen, precies zoals Uber en soortgenoten die gebruiken, kunnen deze problemen oplossen.

Ondernemers, provincies, gemeenten, zorg- en onderwijsinstellingen: kijk serieus naar digitale platformcoöperatieven. Kijk wat ze kunnen betekenen voor de toekomst van uw organisatie en uw stakeholders.

Bron: https://fd.nl/morgen/1196563/sharing-zonder-uitbuiting-het-kan


Dit nieuwsbericht is verschenen op woensdag, 19 april 2017.