Nieuws

Betaalbaar cohousen, het kan wèl - Op de koffie bij de initatiefnemers van cohousing en coöperatie De Okelaar (bron: samenhuizen.be)

Dit samenhuisverhaal brengt ons in het landelijke Wolvertem, een deelgemeente van Meise. Het koppel Joost en Mia zijn er hun droom aan het verwezenlijken: een cohousing starten. Hun site is het terrein van een oud klooster en school. Inmiddels zijn de renovatiewerken in de laatste fase beland en nemen steeds meer bewoners hun intrek.


Joost vertelt ons welk juridisch statuut ze hebben gekozen en waarom:

"De woningen zijn privé-eigendom. Daarnaast ben je in België verplicht om een vereniging van mede-eigenaars (VME) op te richten van zodra er sprake is van gedeelde entiteiten - zoals een dak, buitenmuur, gang of passerel. Wij hebben die dus ook opgericht, maar proberen de rol hiervan te beperken.

Daarnaast is zijn de gemeenschappelijke ruimtes eigendom van een coöperatie, De Okelaar CVBA-SO – een coöperatie met sociaal oogmerk. Dat wil zeggen dat de aandeelhouders geen recht hebben op de meerwaarde van de aandelen, ze hebben enkel recht op het bedrag waarvoor ze aandelen hebben gekocht.

Via de coöperatieve zoeken we investeerders – zowel externe als interne (de medebewoners dragen bij doordat de aankoopprijs van hun woning deels uit aandelen bestaat - nvdr). Zo financieren we de renovatiewerken van o.a. het gemeenschappelijke paviljoen. Het alternatief was het aangaan van een hypotheek, maar dit is goedkoper. Om het voor nieuwe investeerders aantrekkelijk te maken beloven we twee procent rendement. Op dit moment betalen we die nog uit eigen zak, maar op termijn zal de gemeenschappelijke ruimte gebruikt kunnen worden voor o.a. sociaal-economische activiteiten.

We proberen om dit woonproject zo goedkoop mogelijk houden. De coöperatie laat ons toe om de woningen goedkoper aan te bieden, omdat de gemeenschappelijke ruimte deels door externen gefinancierd wordt en niet enkel door de bewoners. Wij zijn er van overtuigd dat we het goedkoopste cohousingproject in Vlaanderen zijn. En dat heeft mee bijgedragen aan het vinden van een divers bewonerspubliek.”

Lees het volledige artikel op samenhuizen.beDit nieuwsbericht is verschenen op donderdag, 16 februari 2017.