Nieuws

BelOrta wordt vennoot van European Fruit Cooperation (EFC) in plaats van Veiling Haspengouw en verwerft zo de Belgische licentie voor clubrassen Kanzi, Greenstar en Migo (bron: vilt.be)

De grootste Belgische groente- en fruitveiling BelOrta heeft zich ingekocht in de European Fruit Cooperation (EFC) en verwerft op die manier de Belgische licentie voor de verkoop van de clubrassen Kanzi, Greenstar en Migo. BelOrta nam de aandelen over van Veiling Haspengouw die op dit moment geen telersvereniging meer is en de appels dus niet kon verhandelen. “Dit partnerschap past uitstekend in onze lange termijn strategie van innovatie en het toevoegen van clubrassen aan ons assortiment”, zegt Filip Fontaine, CEO van BelOrta.

EFC is een coöperatieve vennootschap die gevormd wordt door Koninklijke Fruitmasters uit Nederland, WOG Raiffeisen e.G. uit Duitsland en tot voor kort ook door Veiling Haspengouw. De coöperatie is eigenaar van de clubrassen Kanzi, Greenstar en Migo en werkt hiervoor samen met ongeveer 1.600 fruittelers die samen een jaarlijkse omzet van 330 miljoen euro genereren. Deze rassen, die ontwikkeld werden door het Belgische bedrijf Better3Fruit, worden in clubverband verkocht. Dat betekent dat telers die ze willen telen, moeten betalen om die boompjes aan te planten. In ruil zorgt de club, EFC, dat het fruit verkocht wordt. Ze stemmen aanbod en vraag veel beter op elkaar af, waardoor de prijzen voor clubfruit veel hoger liggen dan voor fruit zonder ‘auteursrechten’. De appelsoorten werden destijds ontwikkeld als antwoord op dure appelvariëteiten zoals Pink Lady en Jazz die ook in clubs verkocht worden.

Voor de Limburgse fruittelers is het de zoveelste verandering in korte tijd. Nadat Veiling Haspengouw in de financiële problemen kwam, deed Univeg, een wereldwijde speler in de fruit- en groentehandel, in september 2015 zijn intrede in de Limburgse veiling. Die samenwerking was echter van korte duur, want exact een jaar later trok Univeg zich al terug. Veiling Haspengouw adviseerde zijn telers vervolgens om over te stappen naar BelOrta. De helft van de telers ging hier op in. Sinds de Belgische Fruitveiling de site van Veiling Haspengouw overkocht, is die laatste opgehouden te bestaan. BelOrta had een aantal jaar eerder al Veiling Borgloon overgenomen.

Het volledige artikel op vilt.be

Dit nieuwsbericht is verschenen op vrijdag, 10 februari 2017.