Nieuws

‘Bedrijfsopvolging door medewerkers? Een optie, maar het ontbreekt ons toch aan ondernemerscultuur’ (bron: etion.be)

Steeds meer ondernemers worstelen met een gebrek aan opvolging. Ze willen een stap terugzetten of het wat kalmer aan doen, maar vinden geen geschikte overnemers of partners aan wie ze taken kunnen overlaten. Volgens ETION-hoofdeconoom Geert Janssens iets om ons terecht zorgen over te maken.

Ondernemers die aan hun bedrijfsoverdracht denken, gaan vaker op zoek naar potentiele overnemers binnen het bedrijf. Sommigen willen een MBO (management buy-out) verruimen tot een overdracht naar verschillende medewerkers. Een type werkerscoöperatie. In de Angelsaksische landen (Employee Share Ownership) en Frankrijk (Rachat d’Entreprises par ses Salariés) heeft men al specifieke (juridisch) kaders ontwikkelend om dergelijk potentiele opvolging scenario’s mogelijk te maken.

Geert Janssens wijst er wel terecht op dat dit geen wonderoplossingen zijn. Een van de grootste obstakels is misschien wel het ontbreken van een ondernemerscultuur, zeker in België. Ook de te negatieve bril waarmee in ons land soms kijkt naar ondernemerschap is niet bevorderlijk.Dit nieuwsbericht is verschenen op vrijdag, 28 april 2017.