Nieuws

200 leden FrieslandCampina treden uit door visieverschil (bron: fd.nl)

Wonderwel ging het met de Hollandse zuivelgigant en producentencoöperatie FrieslandCampina na de fusie tussen twee aartsrivalen tien jaar geleden. Tot anderhalf jaar geleden. De resultaten zakten weg, tientallen managers vertrokken, de topman moest weg. Bronnen binnen en buiten de onderneming schetsen wat er mis is gegaan.

De leegloop heeft te maken met een conflict in de raad van bestuur. De ene helft van de bestuursleden vindt dat het bedrijf de aangeleverde melk van boerenleden zo goed mogelijk moet verwerken en verkopen. Ze leggen het af tegen de helft die de melktoevoer wil verminderen, om daar alleen nog winstgevende producten van te maken. Verschillende aanhangers van het verliezende kamp worden weggestuurd en een exodus van talent volgt.

De boeren, de eigenaren van het bedrijf beginnen hun sympathie voor de coöperatie te verliezen. Het bevalt ze niets dat 'de melkfabriek' komt voorschrijven hoe ze hun boerenbedrijf moeten voeren. FrieslandCampina weet veel leden niet te overtuigen in discussies over fosfaten, duurzaamheid, CO2, mest of zonnepanelen.

Hoewel FrieslandCampina nog steeds meer voor de melk betaalt dan gemiddeld, beginnen meer boeren over te stappen naar andere melkverwerkers. Dat waren er eerder zo'n tien per jaar. Alleen al via de vertrekregeling van de Dutch Milk Foundation (DMF) zijn afgelopen jaar (tussen juli 2017 en juli 2018 ) 47 boeren bij de coöperatie vertrokken. In totaal gaat het misschien om tweehonderd boeren.


Dit nieuwsbericht is verschenen op vrijdag, 09 november 2018.