Vierdaagse cursus van Cera & Innovatiesteunpunt - Hoe bestuur ik mijn agrarische coöperatie?

“We leerden van en met elkaar op een coöperatieve, interactieve manier” Dirk Van den Plas, Coöperatie Hoogstraten.


Editie 2017-2018

In de winter van 2017-2018 organiseerden we opnieuw deze cursus voor 25 deelnemers van 6 diverse agrarische coöperaties. Enkele deelnemers ervoeren het zo:

  • Luc Van Laer (Milcobel): “ik kon met veel aangename coöperatieve bestuurders een leerrijke, verrijkende cursus ervaren”  
  • BFV-jongeren: “Het was een inspirerende cursus, die een frisse kijk geeft op de wereld van de coöperatieve vennootschappen.”  
  • Dirk Van den Plas: (Coöperatie Hoogstraten): “We leerden van en met elkaar op een cooperatiee, interactieve manier”  

Anne-Marie Vangeenberghe, net gestart als innovatieconsulent coöperatief ondernemen, verbonden met zowel Innovatiesteunpunt als Cera, was ook een van de deelnemers. Zij beschreef haar ervaringen in een verslag voor Boer & Tuinder:

De cursus brengt nieuwe inzichten, frist verdrongen kennis op, maar scherpt vooral de positief kritische houding aan. Want die moeten bestuurders hebben: ze moeten ervoor zorgen dat hun coöperatie een positieve rol speelt in de markt (je bent tenslotte een onderneming) ten gunste van de leden en daarbij kritisch genoeg blijven om te garanderen dat dat ook zo blijft. Je moet de activiteiten van je coöperatie bijsturen en de structuren van je coöperatie aanpassen aan het veranderende markt- en landbouwlandschap. Dat veranderende landschap vormt de grote uitdaging om aan je leden te blijven tonen waarin je als coöperatie het verschil maakt en wat er voor ieder van hen in zit. In een landbouwsector, waar de diversiteit tussen de land- en tuinbouwbedrijven en dus de diversiteit tussen de leden van de coöperatie jaar na jaar groeit, is dit een boeiende opdracht."

De volgende: 2018-2019 en 2019-2020

Bent u ook geïnteresseerd om als (potentiële) bestuurder van een coöperatie deze vorming te volgen?

  • In de winter van 2018-2019 zullen we er met Cera een organiseren voor coöperaties uit alle sectoren.
  • De winter daarna, 2019-2020, volgt dan opnieuw deze, specifiek voor agrarische coöperaties. Een organisatie Cera en Innovatiesteunpunt.

Het programma

Bent u al jarenlang bestuurder in een agrarische coöperatie of maar net? Dan is deze bestuurderscursus het middel om u verder te bekwamen als bestuurder.

De cursus maakt u vertrouwd met de voornaamste opdrachten en aandachtspunten voor bestuurders van agrarische coöperaties. Zo verwerft u inzichten om uw mandaat nog beter uit te voeren.

Samen met andere bestuurders krijgt u van verschillende experten een praktijkgerichte en interactieve opleiding rond vier thema’s. Daarnaast krijgt u ook uitgebreid de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega-bestuurders. De opleidingen vinden plaats bij verschillende coöperaties.

Vier woensdagen voor de coöperatieve bestuurder

06/12/201710u-16u30

Agrarische coöperaties vandaag & missie, visie en strategie van uw coöperatie

BFV, Montenakenweg 82, 3800 Sint-Truiden

20/12/201710u-16u30

Goed bestuur van uw coöperatie

CRV, Buchtenstraat 7 9051 Sint-Denijs-Westrem

17/01/201810u-16u30

Toezicht op het financieel en operationeel beleid

BelOrta, Mechelsesteenweg 120, 2860 St-Katelijne-Waver

31/01/201810u-16u30

Aan de slag met uitdagingen als ledenbetrokkenheid, innovatie en coöperatieve dilemma’s

Cera, Muntstraat 1, 3000 Leuven

Voor meer info over de inhoud van de cursus contacteert u Trees Vandenbulcke, 016 27 96 75 of trees.vandenbulcke@cera.be.

Deze cursus is een organisatie van Cera in samenwerking met Innovatiesteunpunt en Boerenbond.


Cera informeert, inspireert en adviseert mensen, organisaties en beleid over coöperatief ondernemen. Cera Coopburo begeleidt zowel nieuwe initiatieven als gevestigde coöperaties in diverse sectoren. Daarnaast biedt Cera een uitgebreid vormingsaanbod aan en verkent vanuit actuele maatschappelijke uitdagingen nieuwe toepassingsmogelijkheden voor coöperatief ondernemen.

Praktische informatie

Dit event gaat door op woensdag, 06 december om 10.00u en eindigt op woensdag, 31 januari om 16.30u.

Deelname aan dit event kost
€390,00.


Downloads
Deel dit event


ondernemingencoöperaties

Coop Explore 'Achter de schermen bij SWIFT' - Brussel

Coop Explore: Meno-Group, een coöperatie? Anders dan een franchisemodel? (UITGESTELD)