Dorpenbeleid, praktisch bekeken - dorpscoöperaties: wat en meerwaarde? - Leuven

Vlaanderen moet evolueren naar meer stad, meer dorp en meer platteland. Dat zei Leo Van Broeck , docent aan de KU Leuven en architect, op de Plattelandsacademie van Landelijke Gilden. Hij sprak over de enorme ecologische en economische nadelen die ontstaan zijn door de zeer gefragmenteerde bebouwing in Vlaanderen. De studiedag vond plaats op 18 november en ging over "Dorpenbeleid, praktisch bekeken".

"We hebben een gigantisch deel - 32 procent - van Vlaanderen bebouwd op de meest gefragmenteerde manier", volgens Van Broeck. Vlaanderen is hierdoor Europees recordhouder voor wat betreft het aantal uren file per werknemer. Ook het aantal kilometer weg en uitrusting (riolering, waterleiding, gas, kabel...) per wooneenheid is te hoog.

Hierdoor hebben we, vergeleken met andere landen, een abnormaal hoog energieverbruik, een enorm administratief apparaat en het duurste en tegelijk minst performante openbaar vervoer. Van Broeck: "We hebben geen grote steden, geen compacte dorpen én bijna geen natuur meer." Hij pleit om urgent werk te maken van verdichting en dit in combinatie met mobiliteitsgestuurde ontwikkeling.

Karel Lhermitte, adviseur Plattelandsontwikkeling bij Landelijke Gilden en gastheer, wees op het belang van een echt dorpenbeleid: "Dorpen zijn wat op de tweede plaats gekomen, maar in feite zijn ze wat ons bindt op 'de buiten'. Sterke en compacte dorpen zorgen voor een leefbaar platteland." An Rekkers van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning, verwees vooral naar de nood aan kernversterking: ”Compacter gaan wonen en werken is de opdracht én de uitdaging. Daardoor maken we onze dorpen terug leefbaar en houden we onze open ruimte echt open.”

Andere sprekers waren Nancy Van Landegem van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen (het organiseren van lokale zorgnetwerken), Hannes Hollebecq van Coopburo (Dorpscoöperaties, een onderneming voor en door het dorp) en Gerd Brüls van Landelijke Gilden (dorpsbewoners betrekken in het beleid).

In de namiddag volgde een aparte sessie over "Dorpen in Gooik". Studenten Stedenbouw van KU Leuven organiseerden samen met het gemeentebestuur een projectweek over ruimtelijke invulling in de gemeente. Samen met schepen Simon De Boeck stelden zij hun ideeën en reflecties voor.

Praktische informatie

Dit event gaat door op woensdag, 18 november van 10.00u tot 15.00u.

Dit event zal plaatsvinden te Boerenbond, Diestsevest 40, 3000, Leuven.

Deelname aan dit event kost
€25,00.

Deel dit event


dorp- en buurtcoöperaties

Coop Explore - het verhaal achter Malempré, een dorp dat zich verwarmt via hun warmtenet en twee coöperaties

Dorpenbeleid, praktisch bekeken - dorpscoöperaties: wat en meerwaarde? - Leuven

Infosessie buurt- en dorpscoöperaties - Stevoort (Hasselt)

Infosessie buurt- en dorpscoöperaties - Wuustwezel

Coop Tour Duitsland 2016 - De energietransitie in handen van burgercoöperaties