Coop Intro bij Ecopower CVBA - pelletsfabriek Ham

Ecopower startte 20 jaar geleden als een idee van enkelen rond de keukentafel. Vandaag zijn we een coöperatie van 50.000 vennoten-consumenten die investeren in 339 hernieuwbare productie-sites.

Op een van die productiesites waren wij, samen met 50 deelnemers, te gast: de gloednieuwe pelletsfabriek gevestigd in Ham. Pas sinds enkele maanden operationeel, dus een unieke kans en locatie om een Coop Intro te organiseren. Met deze avonden wil Coopburo de deelnemers laten kennismaken met coöperatief ondernemen op een aangename manier.

Hannes Hollebecq van Coopburo gaf een snelle introductie in dit ondernemingsmodel en presenteerde de diversiteit aan coöperaties: het type, ingedeeld volgens welke stakeholders vennoot zijn, de diverse sectoren waar ze actief zijn, de grootte etc. Een beetje meer info vind je hier. Loop je rond met coöperatieve plannen, volg dan eens een Coop Workshop.

Daarna bracht Dirk Barrez ook verschillende inspirerende coöperatieve verhalen van over de hele wereld. Dirk is onderzoeksjournalist en verdiept zich al jaren in coöperaties. Die kennis en ervaringen bracht hij samen in zijn boek "Coöperaties, hoe heroveren we de economie?". Dirks boodschap: ondernemen dient om ons het goede leven te bezorgen. En coöperaties zijn het model met de grootste kans om ons dat te bezorgen. En je mag terecht kritiek hebben op vele grote coöperatieve ondernemingen, maar:

  • De loonspanning tussen de ceo 's en minst verdieners van de Mondragon Corporation, de grootste groep werkerscoöperaties ter wereld, waaronder een heel grote bank en supermarkt is nog altijd heel klein: 1 op 8.
  • Het waren wel Migros en Coop, de twee grootste supermarkten van Zwitserland, en coöperaties, die van fair trade de standaard maakten voor enkele producten.

Daarna luisteren we naar het indrukwekkende verhaal van Ecopower. De grootste energiecoöperatie van België en ook in Europa een heel inspirerend voorbeeld. Karel Derveaux, bestuurder sinds 1998 vertelde het soms nuchter als ingenieur, soms gedreven als coöperatief ondernemer. Het verhaal van Ecopower vind je overzichtelijk in de presentatie als bijlage. Ten slotte nam Peter Pergens, sitemanager van de pelletsfabriek ons op sleeptouw doorheen het productieproces. We sloten de avond af met coöperatieve hapjes, van Milcobel, Tomabel en Ethiquable.

Praktische informatie

Dit event gaat door op donderdag, 02 april van 19.30u tot 21.30u.

Dit event zal plaatsvinden te Ecopower pelletfabriek, De Snep 3322, 3945, Ham.

Deelname aan dit event kost
€20,00.


Downloads

Foto's
Deel dit event


consumenten(2.0)- en burgercoöperaties

Power to the people : les coopératives d'énergie renouvelable (REScoops) au coeur de la transition énergétique ?

Coop Explore - samen op de coop bij BeauVent

REScoop 20-20-20 : Sociaal ondernemerschap en hernieuwbare energie

Coop Intro bij Ecopower CVBA - pelletsfabriek Ham

Coop Break, 'Light my fire', The energy transition, an opportunity for cooperative energy-production

De kracht van coöperaties voor het beheer van ‘commons’, Coopkracht i.s.m. Coopburo e.a.

EACB Course EU Regulation and Supervision of Co-operative Banks - Brussels

Like&Share - Thema-avonden: ideeën voor de 21ste eeuw - coöperatieve modellen in hernieuwbare energie

Cera Coop Intro - Entrez dans les coulisses de la coopérative Vin de Liège - Heure-le-Romain

VITALE COMMONS – Dagcongres over hedendaagse commons, met Cera over de rol van coöperaties - Antwerpen

Cera Coop Explore - wooncoop en andere coöperatieve woonmodellen - Leuven