Coop Intro bij coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel - Sleidinge

Het Hinkelspel werd 30 jaar geleden opgestart door 3 pas afgestudeerden in de donkere jaren '80 die graag kaasmaker wilden worden.

Vandaag is het een performante multi-stakeholdercoöperatie: niet alleen 6 kaasmakers-werkers zijn vennoot, ook de 3 leveranciers van de melk en ongeveer 60 klanten. En met heel tevreden klanten, zoals Jeroen Meeus.

En op de productiesite van die heerlijke artisanale kaas waren wij, samen met 30 deelnemers, te gast: een unieke kans en locatie om een Coop Intro te organiseren. Met deze avonden wil Coopburo de deelnemers laten kennismaken met coöperatief ondernemen op een aangename manier.

Hannes Hollebecq van Coopburo gaf een snelle introductie in dit ondernemingsmodel en presenteerde de diversiteit aan coöperaties: het type, ingedeeld volgens welke stakeholders vennoot zijn, de diverse sectoren waar ze actief zijn, de grootte etc. Een beetje meer info vind je hier. Loop je zelf rond met coöperatieve plannen, volg dan eens een Coop Workshop.

Daarna bracht Dirk Barrez ook verschillende inspirerende coöperatieve verhalen van over de hele wereld. Dirk is onderzoeksjournalist en verdiept zich al jaren in coöperaties. Die kennis en ervaringen bracht hij samen in zijn boek "Coöperaties, hoe veroveren we de economie?". Dirks boodschap: ondernemen dient om ons het goede leven te bezorgen. En coöperaties zijn het model met de grootste kans om ons dat te bezorgen. En je mag terecht kritiek hebben op vele grote coöperatieve ondernemingen, maar:

  • De loonspanning tussen de ceo 's en minst verdieners van de Mondragon Corporation, de grootste groep werkerscoöperaties ter wereld, waaronder een heel grote bank en supermarkt is nog altijd heel klein: 1 op 8.
  • Het waren wel Migros en Coop, de twee grootste supermarkten van Zwitserland, en coöperaties, die van fair trade de standaard maakten voor enkele producten.

Daarna luisteren we naar het indrukwekkende verhaal van Het Hinkelspel. En we kregen dat te horen van Alexander Claeys, 30 jaar geleden een van 3 ondernemende jongeren en oprichters van Het Hinkelspel. En van de drie de enige die er nog steeds werkt. Het verhaal van Het Hinkelspel start in de donkere jaren '80: er was geen werk en dus besloten de 3 om kaasmaker te worden. De start als een werkerscoöperatie. De kaas komt van van rauwe, biologische melk en zo gebeurt het 30 jaar later nog steeds. Enkel is de ongestructureerde club van toen, nu een cvba die net iets meer gestructureerd is. Al zijn de discussies nog even intens en heftig. En dat moet wel met 70 vennoten uit de drie belangrijkste stakeholders van een onderneming:

  • 6 kaasmakers-werkers zijn vennoot
  • de 3 leveranciers van de melk
  • en ongeveer 60 klanten.

Dat die drie groepen in een onderneming aandeelhouder zijn, een multi-stakeholdercoöperatie, zorgt voor een heel aparte dynamiek. Zo bekijken ze samen wat de kostprijs is van de melkproductie en wordt zo de prijs bepaald. Ook naar de afnemers zijn er heel transparante afspraken.

Een inspirerend voorbeeld om consument en producent dichter bij elkaar te brengen.

Een voorproefje van het werk en de producten van Het Hinkelspel krijg je in deze mooie documentaire 'Cuisine Kristien in Oost-Vlaanderen' van Vlaanderen Vakantieland (minuut 4.40 tot 8.00).

Praktische informatie

Dit event gaat door op woensdag, 25 maart van 19.30u tot 21.30u.

Dit event zal plaatsvinden te Het Hinkelspel, Weststraat 134a, 9940, Sleidinge.

Deelname aan dit event kost
€20,00.


Foto's
Deel dit event


multistakeholdercoöperaties

Coop Intro bij coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel - Sleidinge