Documentatie

Samenwerking loont: van losse samenwerkingsverbanden tot coöperatief ondernemen in de agrarische sector

Hoe ziet de toekomst van de familiale landbouw eruit? Om de marges te verkleinen lijkt er maar één oplossing: opschaling. De kleintjes gaan eruit, hoor je vaak, maar megabedrijven zijn niet de enige optie. Wat ook kan, is samenwerking. Bovendien voorziet de overheid er ondersteuning voor.

Wanneer levert samenwerking een economisch voordeel op? Veel vaker dan je zou denken, luidt het antwoord op de studiedag 'Samenwerking loon' die uitging van het Vlaamse Ruraal Netwerk;

En welke vormen van samenwerking passen het best bij mij en mijn bedrijf? Die belangrijke vraag kwam ruimschoots aan bod op de studiedag. Veel aandacht ging naar coöperaties met een bijdrage van Hannes Hollebecq van Cera. Hij ging o.a. in op vragen zoals wanneer het coöperatieve ondernemingsmodel aangewezen kan zijn, welke bedrijfsactiviteiten je in de coöperatieve vorm kan opzetten en de diversiteit aan coöperaties als gevolg daarvan..

Maar ook losse samenwerkingsverbanden zijn mogelijk. Interessant is ook dat samenwerking extra ondersteund wordt, vooral in het kader van PDPO III, het Vlaamse programma voor plattelandsontwikkeling.

Lees het volledige artikel uit Landbouwleven, 25 april 2017.


Bijkomende informatie

Een verslag van Landbouwleven over de studiedag 'Samenwerken loont' van het VRN, met bijdrage van Hannes Hollebecq, Cera (2017)

Downloads

Er zijn geen downloads beschikbaar.