Actualités

Duizenden Brabanders willen met heuse glasvezelcoöperaties hun dorpen van snel internet voorzien (bron: fd.nl)

Nederland - Een trage internetverbinding en een leegstaande kerk hebben in het Brabantse Biest-Houtakker, een dorp van 960 inwoners vlakbij de Belgische grens, een 'militaire operatie' in gang gezet. Het doel? Duizenden leden werven voor glasvezelcoöperaties in Brabant en de kerk ombouwen tot broedplaats voor innovatieve bedrijven.

Dorpscoöperaties zijn in het Nederlandse Brabant geen vreemd gegeven. Zo zijn twee op de drie inwoners in Biest-Houtakker lid van de lokale coöperatie die onder meer het dorpscentrum ’t Gebint uitbaat.

Vijf jaar geleden bedacht Van de Pas (inwoner en voormalig IT-manager) een oplossing voor de leegstaande kerk en het trage internet in Biest-Houtakker. Commerciële bedrijven vonden het aanleggen van glasvezel in het buitengebied niet interessant. Wat nu als hij een glasvezelcoöperatie op zou richten? De glasvezel kon vanuit de kerk worden aangelegd. Zo werd de kerk een datacentrum. De warmte van de servers zou het kille gebouw verwarmen.

Met een datacentrum en verwarming kon de kerk worden omgetoverd tot hippe werkplek voor 'hightech' ondernemers, liefst in de ICT en zorg. Deze bedrijven konden diensten ontwikkelen voor ouderen in de buurt die langer thuis wilden blijven wonen.

Het plan bleek te mooi om waar te zijn. Een commerciële partij, CIF/Mabib, raakte toch geïnteresseerd in de aanleg van glasvezel en wil 35.000 huishoudens in Noord-Brabant van snel internet voorzien. Daardoor is er een streep gezet door het datacentrum in de kerk en kan het dorp fluiten naar de toekomstige inkomstenbron uit de glasvezelcoöperatie.

Bij Kempenglas, de tweede coöperatie die Van de Pas heeft opgezet, is het wel gelukt om zelf het netwerk aan te leggen. Het project is bijna klaar. Van de Pas stopt nu al zijn tijd in de derde coöperatie: Midden-Brabant Glas. In totaal gaat het om een investering van € 12 mln. 'We hebben nu 2650 leden in zestien gemeenten. Daar moeten nog 400 mensen bij, dan krijgen we een lening van de bank. Maar we hebben al private investeerders die de kosten voor de aanleg van het eerste deel financieren, dus we gaan hoe dan ook door. We hebben ook al veel geleerd: zo vragen we elk lid minstens € 550 startgeld. Zo voorkomen we dat mensen overstappen naar een concurrent die plotseling met een actie komt. Met de startgelden kunnen we het project opzetten en geld lenen bij de bank. Uiteindelijk profiteren alle leden, want als de lening is afbetaald, gaan de abonnementskosten omlaag en kan het geld in de dorpen worden geïnvesteerd.'

Over de kerk in Biest-Houtakker maakt men zich geen zorgen. Het gebouw is ondergebracht in een aparte coöperatie; aan een nieuw plan wordt gewerkt. Die hippe werkplaats voor zorgondernemers behoort nog steeds tot de mogelijkheden, stelt Van de Pas. 'Niemand in dit dorp wil dat de kerk leeg blijft staan, dus we vinden wel een oplossing.'

Lees het volledige artikel van het Financiële Dagblad. Wel eerst registreren.

Cette nouvelle a été publiée le mardi, 14 février 2017.